Klub vojenskej histórie Feldgrau

Skryť obsah
Signal magazín, konvertér fotiek Padli na Slovensku | zoznam obetí





feldgrau.sk by Cloosigns
© 2011 - 2024

História kozákov

Kozáci sú etnikum žijúce v stepných oblastiach od Ukrajiny až po centrálnu Sibír. Svojou odvahou, disciplínou a špecifickým spôsobom života sú známy už od 15 storočia. Spočiatku sa živili prevažne farmárčením a napádaním okolitých kmeňov. Kozáci sa tiež vyznačujú svojou militantnosťou, jazdeckým majstrovstvom a najmä túžbou po samostatnosti. Od dôb renesancie začali kozákov využívať národy ako Litva, Poľsko, Moskovsko a iné, hlavne na obranu pred Osmanskou ríšou, výmenou za peniaze, pozemky a väčšiu mieru autonómie.Kozáci vo Wehrmachte 

V Rusku boli kozáci využívaní na potláčanie vzbúr. S vypuknutím revolúcie a s tým spojenou aj občianskou vojnou sa väčšina kozákov pridala na stranu bielej armády bojujúcej proti boľševikom. Po definitívnej výhre červenej armády v roku 1922, začali viesť komunisti snahy o totálne zničenie kozáckeho vplyvu v krajine a aj armáde. Mnoho kozákov a ich rodín bolo buď vyvraždených alebo vyhladovaných na smrť. Avšak v 20. apríla 1936 začalo velenie Červenej armády verbovať Donských, Kubáňskych a Terekských kozákov a vytvorili 17. jazdeckú jednotku červenej armády.

Kozáci vo Wehrmachte

Druhá svetová vojna

V roku 1941 vyhlásilo Nemecko vojnu Sovietskemu zväzu a po rýchlom obsadení Ukrajiny sa začali vo veľkom do radov Wehrmachtu hrnúť tisíce kozáckych dobrovoľníkov. Hlásili sa jednotliví dobrovoľníci (Hiwi) ale často k Nemcom dezertovali aj celé jazdecké pluky a pechotné regimenty kozákov prezývané Plastun.

60 dni po začatí operácie Barbarossa sa nemeckej armáde vzdal Major Generál Ivan Nikitich Kononov, ktorý velil kozáckej, 436. pechotnej jednotke. Nemeckému veleniu predložil svoje postoje voči Boľševickej vláde a dal svojim vojakom na výber. „Tí ktorí pôjdete so mnou, postavte sa na pravo, a tí ktorí chcete ostať, choďte do ľava. Sľubujem, že tým ktorí ostanú sa nič nestane.“ Po tomto prehlásení sa celý regiment postavil do prava.

Hitler považoval kozákov za potomkov germánskych gótov, a preto nepriamo podporoval ich nábor na úrovni regimentov, zatiaľ čo kozácka vojenská prestíž sa tešila veľkej popularite medzi nemeckými aristokratmi, ktorí velili ako jazdeckí dôstojníci.

Kozáci vo Wehrmachte

Na portréte: Generál Ivan Nikitich Kononov

Uniformy

Kozáci slúžiaci ako Hiwi zvykli nosiť sovietske alebo nemecké uniformy, civilné oblečenie alebo klasické kozácke kroje s kráľovsky-modrými nohavicami. Donskí kozáci mali tmavomodré uniformy s červeným lemom a náramenníkmi. Na hlavách nosili buď dlhú čiernu “papacha“ baranicu z jahňacej vlny s červenou látkou na vrchu, alebo zdobenú blúzu s červenými, či modrými rajtkami. Kubáňski a terekskí kozáci nosili kaukazskú výstroj. Kubáňska sa skladala z: nízkej čiernej baranice prezývanej “ kubanka“, bielej ľanovej poľnej košele zvanej “beshmet“, hnedého alebo čierneho dlhého kabátu zvaného “ cherkeska“, červenej “ bashlyk“ kapucne, červeno lemovaných nohavíc a “pajas“ opaskom. Terekskí kozáci používali čiernu kubanka baranicu s nevädzovo-modrým vrškom, nevädzovo-modrými “beshmetom“ a “basklykom“, šedým “cherkeska“ kabátom a nevädzovo-modrými lemovanými jazdeckými nohavicami. K tomu nosili “pogoni“ remeň cez rameno z čias cárskeho Ruska a používali špeciálne, predrevolučné hodnosti.

Kozáci vo Wehrmachte Kozáci vo Wehrmachte

Nasadenie

Vďaka výbornej mobilite a morálke boli kozáci viac než vhodní pre boj proti komunistickým partizánom na hornatom teréne Balkánu. Velil im charizmatický generál Helmuth von Pannwitz. Počas operácii v Srbsku a Chorvátsku sa kozáci dopúšťali ukrutnostiam voči civilnému obyvateľstvu. Za takéto činy v roku 1943 zaviedol von Pannwitz trest smrti. Najznámejšia operácia ktorej sa kozáci v boji proti partizánom zúčastnili bola operácia Rösselsprung. Bol to útok na hlavné veliteľstvo partizánov v oblasti Juhoslávie v ktorom sa v tom čase nachádzal aj Josip Broz Tito. Tomu sa ale podarilo utiecť.

Kozáci samozrejme nebojovali len na Balkáne. Účastnili sa napr. protipartizánskych bojov v Rusku či priameho nasadenia na východnom fronte.

Kozáci vo Wehrmachte

Kozáci vo Wehrmachte Kozáci vo Wehrmachte

Na fotke: Generál Helmuth von Pannwitz

Zrada kozákov

11. mája 1945, sa generál von Pannwitz so svojimi mužmi vzdali v Britmi okupovanom Rakúsku. Avšak čoskoro sa ukázalo že kozáci budú poslaní späť na východ čeliť poprave alebo väzeniu v gulagu. Táto udalosť je známa ako „Zrada kozákov“. Ako pôvodom Nemec pod ochranou Ženevských konvencií, generál von Pannwitz nebol poslaný spolu s kozákmi do Sovietskeho Zväzu, ale plne si vedomý následkov, odmietol opustiť svojich kozákov, vyhlasujúc: „Bol som s kozákmi v dobrom, a ostanem aj v zlom“.

Koncom mája až začiatkom júla začali Briti posielať kozákov do Sovietskeho Zväzu. Bijúc ich, hnali ich do vlakov smerujúcich na východ. Celkovo Briti doručili Sovietom zhruba 40 000 kozákov s ich ženami a deťmi. Tí ktorí neboli popravení na mieste, boli poslaní do gulagu.

Generál Helmuth von Pannwitz bol popravený v Moskve 16. januára 1947. Dodnes je medzi kozákmi známy ako „posledný Európsky rytier“.

Kozáci vo Wehrmachte



Zdroj: Nigel Thomas PhD, Hitler ´s Russian & Cossack Allies 1941-45


Informácie o článku

Počet slov: 589
Počet zhliadnutí: 7389
Autor: Otto
Vytvorené: 14. 07. 2017
Posledné zmeny: 31. 07. 2017