Klub vojenskej histórie Feldgrau

Skryť obsah
Signal magazín, konvertér fotiek Padli na Slovensku | zoznam obetí





feldgrau.sk by Cloosigns
© 2011 - 2024

Balenie potravín a etikety

Otázku ako nosiť jedlo na rekonštrukcie bojov tak, aby bolo "historicky korektné" si už určite položil každý nadšenec. Cieľom nasledujúceho článku nie je rozsiahla štúdia, ale krátky prehľad, ktorý by mohol ľahko a efektívne napomôcť pri balení jedla "na front".
 

Konzervy a ich etikety

Pokiaľ sa jedná o konzervy a ich repliky na nemeckej strane, internet ponúka na stiahnutie etikety s lákavo vyzerajúcimi nápismi v švabachu alebo inom okrasnom a "nemecky" vyzerajúcom druhu písma. Často nechýba tiež veľká ríšska orlica zobrazená na väčšej časti obalu vytlačenom na žiarivo bielom kancelárskom papieri. Tieto etikety sú zväčša iba fantáziou. Realita vo vojne bola celkom iná.

Konzervy pre potreby vojska najčastejšie etikety nemali. Jednalo sa výlučne o plechové konzervy vo farbe kovu, ktoré niesli iba vyrazené číselné kódy s písmenami označujúce výrobcu a obsah. Najjednoduchšie, najkorektnejšie a zároveň najlepšie riešenie je preto z novej konzervy etiketu jednoducho strhnúť.

Balenie potravín a etiketyBalenie potravín a etikety
Balenie potravín a etiketyBalenie potravín a etikety Balenie potravín a etiketyBalenie potravín a etikety

Iná téma sú civilné konzervy. Tie samozrejme hýrili pestrými farbami a logami výrobcov. Takéto etikety však internet na stiahnutie priveľmi neponúka.

Balenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etikety

Tip pre detailistov: Okrúhle dobové konzervy nemali zvlnený plech. Ideálne sú konzervy s plochými stenami.

Drevené debny a kartónové krabice

Veľmi obľúbené a rozšírené boli okrem drevených aj kartónové (lepenkové) krabice. Drevené debny na potraviny nemali tak pevnú a odolnú konštrukciu ako tie na prepravu nábojov. Ich steny spájali iba klince a po bokoch niesli výrazné nápisy určujúce obsah.


Balenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etikety

Drevené a lepenkové krabice mali vo vojne široké využitie nie len na potraviny.

Balenie potravín a etiketyBalenie potravín a etikety


Sklenené fľaše

Fľaše zo skla sú samozrejmosťou a nutnosťou pokiaľ nechceme kaziť autentickú atmosféru plastovými fľašami. Zelené sklo alebo číre, s etiketami aj bez nich, na vodu, mlieko, alkohol, limonádu, skrátka všetko čo dnes poznáme aj v plastových fľašiach.

Balenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etikety


Maselnička

Bakelitová dóza na margarín alebo tuk, ktorá by v chlebníku nemala chýbať. Bola zavedená v roku 1938 a pre armádu sa vyrábala aj po skončení vojny. Na predvojnových fotkách aj fotkách zo začiatku vojny je možné nájsť aj hliníkové maselničky. Bližší pohľad tu.

Balenie potravín a etiketyBalenie potravín a etiketyBalenie potravín a etikety
Balenie potravín a etiketyBalenie potravín a etikety


Papierové sáčky a baliaci papier

Do papierových sáčkov sa balili rôzne cukrovinky, káva alebo pekárenské výrobky. Je to veľmi účinný a lacný spôsob ako šikovne zabaliť hoc aj sucháre, sušené ovocie a iné energiu dodávajúce drobnosti. Baliaci papier ľahko pomôže pri balení chleba či slaniny.

Balenie potravín a etiketyBalenie potravín a etikety
Balenie potravín a etikety
Zaujímavé využitie sáčku s nápisom "Löschsand", teda hasiaci piesok. Zaujme taktiež etiketa na fľaši.

Papierové desiatové sáčky sa vyrábajú prakticky nezmenené dodnes. Kúpiť ich bez potlače nie je žiadny problém. Tak ako s konzervami, aj v tomto prípade platí, že najjednoduchšie riešenie je to najlepšie riešenie.

Informácie o článku

Počet slov: 395
Počet zhliadnutí: 4366
Autor: Erwin
Vytvorené: 06. 04. 2016
Posledné zmeny: 30. 11. 2016