Klub vojenskej histórie Feldgrau

Skryť obsah
Signal magazín, konvertér fotiek Padli na Slovensku | zoznam obetí





feldgrau.sk by Cloosigns
© 2011 - 2024

Poľný maršál Walter Model 

Otto Moritz Walter Model sa narodil 24. januára 1891 v meste Genthin neďaleko Magdeburgu v Sasku. Nepochádzal ako veľa nemeckých generálov Wehrmachtu z rodiny s vojenskou tradíciou. Jeho rodičia boli protestanti, otec bol učiteľom hudby. Jeho rodina pochádzala z nižšej strednej vrstvy spoločnosti. Malý Walter najprv študoval na základnej škole v Genthine a neskôr na gymnáziu v Naumburgu, kde študoval humanitné vedy. Po maturite na jar 1909 sa prihlásil na vojenskú školu v Neisse (Nysa v Poľsku). Tam mal výborné výsledky a už v roku 1910 sa stal poručíkom. Nastúpil k 52. pešiemu pluku "von Alvensleben". Počas prvej svetovej vojny bojoval s jednotkou pri Arrase, kde bol viackrát ranený a získal Železný kríž prvej triedy. Neskôr v roku 1917 bol povýšený na kapitána a prevelený ku generálnemu štábu. Koniec vojny ho zastihol v zostave 36. rezervnej divízie. Po skončení prvej svetovej vojny mal Model povesť schopného a talentovaného dôstojníka s vysokým potenciálom. Pracoval na viacerých štábnych postoch do septembra 1928 ako veliteľ roty 8. pešieho pluku. Neskôr pôsobil ako dôstojník štábu 3. divízie, bol povýšený do hodnosti majora. Po nástupe nacistov k moci v roku 1933 ho oslovila nacistická myšlienka. Priatelil sa s vedúcimi predstaviteľmi Ríše, napríklad s Dr. Goebbelsom a Hermannom Göringom. Už v roku 1938 sa stal generálmajorom a slúžil v štábe IV. zboru. Počas invázie do Poľska v septembri 1939 bol náčelníkom štábu 16. armády, kde bol aj v apríli 1940 povýšený na generálporučíka. Vtedy dostal velenie 3. tankovej divízie. Vďaka svojim politickým názorom, ako aj úspechom na bojisku sa tešil Hitlerovej priazni. Bol veľmi obľúbený aj medzi vojakmi aj napriek tomu, že medzi štábnymi dôstojníkmi, s ktorými pracoval, bol pre svoju prísnosť veľmi nepopulárny. Asi najhviezdnejší okamih jeho kariéry prišiel keď 22. júna 1941 Nemci zaútočili na Sovietsky zväz. Jeho 3. tanková divízia bola pridelená v rámci XXIV. tankového zboru do 2.tankovej skupiny generála Guderiana. Jeho jednotky sa pohybovali rýchlo v čele Guderianovho postupu na Moskvu. 4 júla jeho jednotky prišli k Dnepru, začo bol Model vyznamenaný Rytierskym krížom. 1. októbra 1941 bol povýšený do hodnosti generálplukovníka a dostal velenie nad XLI. tankovým zborom. Počas operácie Tajfún sa jeho jednotky dostali na vzdialenosť len 20 kilometrov od Moskvy v priestore útoku zo severu. V januári 1942 však Model dostal novú úlohu - velenie 9. nemeckej armády brániacej sa v priestore mesta Ržev.

Poľný maršál Walter Model

Model na situačnej porade s veliteľmi 8. SS-Kavallerie Division "Florian Geyer" počas bojov o Ržev zime 1942-1943.

Poľný maršál Walter Model

Generálplukovník Model pri rozhovore s vojakmi.
Severné Rusko, jar 1944. (Bundesarchiv Koblenz, 701/376/5A)

Tu Model niekoľkokrát odrazil sovietske útoky a 9. armáda ďalej držala svoje pozície až do februára 1943, kedy Hitler súhlasil so stiahnutím jednotiek 9. armády na nové pozície v priestore Smolenska. Model tak dostal Dubové ratolesti k Rytierskemu krížu a vyslúžil si prezývku "Vodcov hasič". Naplno sa prejavili jeho vynikajúce schopnosti viesť obranné boje a stal sa géniom obrany. 5. júla 1943 keď Nemci zahájili operáciu "Citadela" velil severnému zoskupeniu, ktoré malo útočiť na Rokossovského centrálny front. Po niekoľkých dňoch sa však jeho postup úplne zastavil. Jednotky na juhu tak postupovali samé bez podpory zo severu. 12. júla však Sovieti zahájili operáciu "Kutuzov" a Model musel ustúpiť od mesta Orel a pozícií na severe výbežku. V januári 1944 bol poverený velením skupiny armád Severná Ukrajina, kde nahradil Ericha von Mansteina. V marci bol povýšený do hodnosti poľného maršala.


Poľný maršál Walter Model

Poľný maršal vydáva nové rozkazy počas bojov o Tarnopoľ v apríli 1944.


Neskôr velil skupine armád Narva, ktorá vznikla rozbitím armádnej skupiny Stred po operácii Bagration. V polovici augusta však  vystriedal na západnom fronte vo funkcii veliteľa Skupiny armád B poľného maršala von Klugeho po neúspechoch v Normandii. V tejto funkcii neskôr v Holandsku zastavil spojeneckú operáciu "Market Garden" vďaka protiútokom jednotiek SS. Neskôr bojoval proti jednotkám spojencov v lese Hürtgen. V Decembri 1944 bojoval v Ardenách, no jeho postup sa zastavil a museli sa stiahnuť k rieke Rýn. Po tom, čo si uvedomil nezvratnú situáciu na frontoch pri obrane Porúria a jeho jednotky boli obkľúčené, rozpustil celú svoju skupinu armád B a neskôr spáchal pri Duisburgu 21. apríla 1945 samovraždu. Je pochovaný na nemeckom vojenskom cintoríne vo Vossenacku.


Poľný maršál Walter Model



zdroje:

http://5sswiking.tumblr.com/post/74314490772/field-marshal-walter-model-the-newly-appointed

https://sk.wikipedia.org/wiki/Walter_Model

Informácie o článku

Počet slov: 628
Počet zhliadnutí: 3479
Autor: Friedrich
Vytvorené: 11. 07. 2016
Posledné zmeny: 19. 07. 2016