Klub vojenskej histórie Feldgrau

Skryť obsah
Signal magazín, konvertér fotiek Padli na Slovensku | zoznam obetí





feldgrau.sk by Cloosigns
© 2011 - 2024

Waffenträger

Model: Heuschrecke IVB s vysunutým pomocným žeriavom.

 

Prvé oficiálne diskusie ohľadom nového druhu obrneného vozidla v nemeckej armáde, nazvanom Waffenträger (nosič zbraní) sa začali oficiálne viesť od roku 1942. Tento nosič zbraní nemal byť samohybnou zbraňovou platformou, ako tank, stíhač tankov alebo samohybné delo/húfnica. Jeho poslanie malo byť, aspoň v pôvodnom návrhu, čisto dopravné.

Waffenträger mal byť upravený tank, ktorý by niesol na korbe delostreleckú zbraň. Táto zbraň sa dala z nosiča zložiť alebo naložiť pomocou príslušného mechanizmu, ktorý bol súčasťou nosiča. Dnes nie je úplne jasné, aká taktická požiadavka stála za vznikom tohto návrhu. Už na začiatku vojny sa ukázali výhody mobilných jednotiek, ktoré vyplývali z koncepcie mobilného boja a súčinnosti zložiek obrnených jednotiek, pechoty, delostrelectva a letectva. Z tohto pohľadu sa táto zbraň javí ako rozporuplná.

 

Waffenträger

Schéma v angličtine približujúca fungovanie Heuschrecke IVB v praxi

 

Prvým takto vyrobeným vozidlom bol Heuschrecke IVB. Ako názov napovedá, jednalo sa o upravený tank Pzkpfw IV. Tank disponoval malým žeriavom, ktorým sa skladala odnímateľná veža s ľahkou poľnou húfnicou. Veža sa mohla umiestniť na bojovom poli, alebo sa ťahať za nosičom. Pre tento účel disponoval nosič kolesami, ktoré sa na vežu inštalovali. Dokázateľne bolo v boji použitých osem takýchto nosičov. Po prvej sérii už ďalšie nenasledovali. Jedna takto ukoristená zbraň je súčasťou expozície Imperiálneho vojnového múzea v Londýne.

Túto myšlienku opäť oprášili koncom roka 1944. Vzniklo viacero verzií. Napokon sa najväčšieho nasadenia dočkali typy s odnímateľnou vežou, akou disponoval Heuschrecke IVB. Na tieto podvozky sa inštalovali rôzne zbrane, od 10,5 cm do 15cm húfnic. Zbrane sa mohli ťahať za nosičmi alebo prevážať na korbe. Pri manipulácii so zbraňou sa využívali kladky, navijaky a rampy. Celé poňatie bolo veľmi zložité a natíska sa návrh, že celý koncept nemal nikdy prekročiť štádium myšlienky.

 

Waffenträger

 Bočný pohľad na Heuschrecke IVB

 

*Poznámka autora: Nosičov Waffenträger bolo počas vojny vyrobených viacero typov. Niektoré sa nedostali z rysovacej dosky alebo technického návrhu. Iné boli vyrobené vo veľmi malých sériách, dokonca kusovo alebo iba jednotlivo. Osobitnou kapitolou sú tie, ktoré sú k videniu v niektorých videohrách. Preto sa autor snažil ukázať iba obrázky Heuschrecke IVB. V prípade záujmu je jednoduché dohľadať informácie o ďalších strojoch na internete.

 

 

Informácie o článku

Počet slov: 329
Počet zhliadnutí: 1973
Autor: Theodor
Vytvorené: 10. 04. 2016
Posledné zmeny: 17. 04. 2016